Gezond eten, kan dat nog wel in deze tijd?

We zijn tegenwoordig zo druk met alle dagelijkse dingen, dat na een werkdag het liefst zoveel mogelijk snel en makkelijk moet. En daar hoort eten ook bij. We gaan langs de supermarkt voor een kant-en-klare maaltijd, gooien een pizza in de oven of laten voedsel thuisbezorgen. Maar echt heel gezond zijn deze opties niet. Deze maaltijden zitten vol met zout en conserveringsmiddelen, wat weer kan resulteren in overgewicht. Maar is het in deze drukke tijden dan helemaal niet meer mogelijk om gezond te eten?

Plan je maaltijden
Om gelijk maar een antwoord te geven op bovenstaande vraag: het is gelukkig wel mogelijk om gezond te eten. Zelfs met een overvol schema. In dit geval is het alleen een kwestie van goed plannen. Neem bijvoorbeeld in het weekend je schema voor de komende week even door. Zijn er momenten waarop je laat thuis bent? Of eigenlijk snel tussendoor moet eten? Plan dan alvast je maaltijden. Kook bijvoorbeeld maaltijden met groenten, mager vlees en een beetje pasta of rijst en vries dit dan in. Deze zijn een aantal weken houdbaar, zodat je ook af kunt wisselen. Of maak de avond van tevoren alvast een groot deel van een lekkere maaltijdsalade. Doe hier pas op het moment dat je gaat eten de sla bij, anders worden de groene blaadjes heel slap. En dat is dan weer niet zo lekker.

Ga je de komende week een keer uit eten? Dan kan je alvast kijken wat het betreffende restaurant op de kaart heeft staan. Kies in dit geval het meest gezonde gerecht (of ga voor de maaltijdsalade). Wil je tijdens dit moment juist even zondigen? Dan weet je dat je de rest van de week dit weer een beetje in balans moet brengen met je andere maaltijden.

Stop een snacktrommel in je tas
Tijdens je werkdag kunnen er ook momenten zijn dat je een flinke inkakker hebt en ontzettende zin krijgt in ongezonde dingen. Je impuls is dan naar de snackautomaat gaan of grijpen naar de koekjestrommel. Zorg in dit geval voor een snacktrommel in je tas. Deze vul je met allerlei dingen die je weer een flinke oppepper geven, maar een stuk gezonder zijn. Denk hierbij aan snoeptomaatjes, een stukje magere kaas, ontbijtkoek of een kleine stukje pure chocolade. Net zo lekker, maar net even iets gezonder.

Snel gezond koken
Gezond eten maken doe je toch door in de keuken aan de slag te gaan met verse ingrediënten. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel een aantal tools, zodat het koken lekker vlot gaat en je niet uren in de pannen hoeft gaan staan roeren. De airfryer is wat dit betreft echt een uitkomst. Deze lijkt op een friteuse, maar in plaats van frituurvet maak je voedsel klaar met hetelucht. Dit is dan ook zeer gezond. En je kan er vrijwel alles in klaarmaken in korte tijd: groenten, vlees, eieren en zelfs af en toe een snack. Een andere variant is de slowcooker. Deze heeft wat langer nodig om het eten klaar te maken, deze gaart namelijk langzaam. Maar dit kan dan bijvoorbeeld de avond van tevoren. Ook hier kan je alles in één pan doen. Hiervoor zijn genoeg recepten te vinden. Wil je graag meer handige trucs? Online vind je alles over gezond eten. En onthoud: plan je maaltijden, dan kom je al een heel eind.