Kurkuma

Kurkuma, ook wel aangeduid als curcumine of turmeric is een geelwortel. Uit deze wortel wordt het kruid kurkuma gewonnen. In voedingsmiddelen wordt het kruid gebruikt als specerij, maar ook als kleurstof. De kleurstof kurkuma wordt ook wel benoemd met het E-nummer E100.

Het kruid kurkuma wordt steeds meer in voedingsmiddelen gebruikt en begint een echte trend te worden. Kurkuma wordt zo bekend, omdat ervan gezegd wordt dat het tal van gezondheidsvoordelen oplevert. Het wordt in India al lange tijd gebruikt voor het maken van curries en als medicinaal kruid, maar wordt tegenwoordig gebruikt voor veel verschillende doeleinden.

Voor kurkuma bestaan de volgende gezondheidsvoordelen:

Het bevat bioactieve stoffen met sterke medicinale werking. In India wordt het kruid al duizenden jaren gebruikt als medicinaal kruid. Onlangs is de wetenschap hier onderzoek naar gaan doen en zijn erachter gekomen dat het daadwerkelijk stoffen bevat met medicinale eigenschappen.


Het is een natuurlijke stof die ontstekingen tegengaat. Het helpt het lichaam om indringers in het lichaam op te ruimen en draagt bij aan het herstellen van schade. Hierdoor voorkomt het chronische ontstekingen, de werking is vergelijkbaar met daadwerkelijke ontstekingsremmende medicijnen.


Het geeft een gigantische stijging in de antioxidant capaciteit in het lichaam, deze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen reageren met belangrijke organische verbindingen in het lichaam zoals vetzuren, eiwitten en DNA. Wanneer deze vrije radicalen opgeruimd worden, blijven deze verbindingen in stand.


Het zorgt voor betere functie van de hersens en verlaagt het risico op hersenziektes. Door een bepaald hormoon te stimuleren (BDNF) kan het hersenziektes en ouderdomsverschijnselen uitstellen.
Het zorgt voor verschillende verbeteringen waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleind wordt. Vooral de verbetering van het epitheel van bloedvaten draagt hieraan bij. Epitheel draagt bij aan de bloeddruk, bloedpropjes en andere factoren die hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.


Het kan helpen kanker te voorkomen (en misschien zelfs behandelen). Uit onderzoek is bewezen dat kurkuma bij kan dragen aan het voorkomen van tumorgroei, de verspreiding van kanker en het doden van kankercellen.
Het kan nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van Alzheimer. Kurkuma draagt bij zowel tegen ontstekingen, als tegen oxidatieve schade. Beide factoren spelen een rol bij Alzheimer. Daarnaast is een kenmerk van Alzheimer dat een wirwar van eiwitten zich ophoopt. Kurkuma kan bijdragen aan het verwijderen van deze ophopingen.


Mensen met artritis reageren goed op het gebruik van kurkuma supplementen, kurkuma is soms zelfs effectiever dan medicijnen tegen de ontstekingen. Bij artritis krijgen mensen pijn door ontstekingen in hun gewrichten. Doordat kurkuma werkt tegen ontstekingen, kan het bijdragen in het verminderen van artritis.
Het werkt goed tegen depressie, even goed als bijvoorbeeld Prozac. Uit onderzoek is gebleken dat kurkuma evenveel effect heeft op mensen met een depressie als het medicijn Prozac.

Een combinatie van Prozac en kurkuma werkt nog beter tegen depressie.
Het kan helpen om ouder worden uit te stellen en het behandelen van leeftijd gerelateerde chronische ziektes. Om deze rede wordt kurkuma erg populair als supplement tegen veroudering.
Kurkuma wordt verkocht als poeder of als hele geelwortel.

Mensen voegen het toe aan veel verschillende dingen, uiteenlopend van koffie tot een gezichtsmasker van kurkuma. Het kan worden toegevoegd aan curries, soepen, smoothies, thee, groenten, vlees of vis. Wanneer kurkuma wordt gegeten in combinatie met zwarte- of cayennepeper, wordt het nog beter opgenomen in het bloed.