Gezonder leven met deze 5 tips

In dit artikel willen we jou vijf tips geven om gezond(er) te leven.

Alle tips die we in dit artikel benoemen, bestaan in de wetenschap geen twijfel over. Tips waar meningsverschil over bestaat, hebben we achterwege gelaten.

We zullen ons in dit artikel beperken tot de belangrijkste tips, die jou het meest zullen helpen om gezond(er) te leven.

Gezond leven tips:

  1. Voeding (overvloed en gebrek aan voedingsstoffen).
  2. Sport/conditie (leefstijl en leefomstandigheden).
  3. Gifstoffen.
  4. Pathogenen en
  5. Erfelijkheid
  6. Gezond eten tips.
    Voedingsstoffen om zoveel mogelijk te vermijden zijn suikers, simpele/slechte koolhydraten, zouten en verzadigde vetzuren. Dus minder suiker, minder zout, etc.

Voedingsstoffen waar we eigenlijk te weinig van nemen is, water, vezels, vitaminen, mineralen, onverzadigde vetzuren en complexe/goede koolhydraten.

Nu hoor ik jou al denken: ‘leuk en aardig allemaal, maar wat voor soort eten is dat specifiek?’ Als we een lijst daarvan zouden maken, zou het artikel te lang worden. Daarom raden wij jou aan om te kijken welke ingrediënten een versbox, maaltijdbox of kookbox bevat. De verse producten hiervan zijn altijd gezond, mits je het op de juiste wijze bereid. Zo een box is handig als je enerzijds gezond wilt eten, maar anderzijds weinig tijd hebt. We willen jou (daarom) een aanbieding van zo een box met een flinke korting niet onthouden. Te vinden op deze website.

Een gezond lijf, begint bij gezond eten.

  1. Sport, conditie en leefstijl.
    In dit hoofdstuk zullen we – op het gebied van sport, conditie en leefstijl – de punten benoemen die het meest een positief of negatief invloed hebben op een gezond(er) leven: leefomgeving, beweging, ontspanning, roken, alcohol, gebitsverzorging, huidverzorging, werk en sociale contacten.

Lees hier nog meer tips over gezond eten tijdens je drukke dagen.

  1. Gifstoffen (aangemaakt van binnenuit door leefomstandigheden).
    Met gifstoffen bedoelen we in dit geval niet (ver)gif of E-nummers (anders hadden we dit onder het eerste punt benoemd).

Je kan qua voedsel er alles aan doen om gifstoffen te vermijden, dus zo biologisch mogelijk leven. Alsnog kan er – dankzij jouw leefomstandigheden – gifstoffen worden aangemaakt in jouw lichaam. De zaken die het meest bijdragen, bij het aanmaken van gifstoffen binnen jouw lichaam zijn: stress, trauma, angst, haat en eenzaamheid. Dus laten we ons best doen deze zaken zoveel mogelijk vermijden.

  1. Pathogenen (wederom aangemaakt van binnenuit).
    Pathogenen (zoals virussen, schimmels, parasieten, etc.) kunnen op verschillende manieren verspreid worden. De dragers kunnen (lichaamsvloeistoffen van) andere personen zijn, maar ook insecten, drinkwater, via de lucht, middels huidcontact en zo zijn er nog andere manieren om dat over te brengen. Pathogenen zorgen ervoor dat het immuunsysteem wordt verstoort en/of verzwakt. Het gevolg daarvan kan zowel onschuldig zijn (zoals een griep), maar ook fataal aflopen (door kanker).

Na hygiëne, is de beste schild hiertegen, om het weerstand van je immuunsysteem zoveel mogelijk te versterken, door de eerste drie punten in acht te nemen.

We zaten te twijfelen of we deze punt wel of niet toevoegen. Want het vereist wel kennis over het onderwerp om het te kunnen begrijpen. Daarom hebben we hier een Wikipedia link toegevoegd, waar uitgelegd staat wat een pathogeen is.

  1. Erfelijkheid.
    Laatste punt is eigenlijk geen tip, maar meer een preventieve aandachtspunt. Als bijv. je ouder een verhoogde cholesterolgehalte heeft, dien je manieren te zoeken om je eigen cholesterolgehalte te verlagen. Immers, voorkomen is beter dan genezen. Want besef, als jij er geen rekening mee houdt, kan het zijn dat de generatie(s) na jou dat op hun beurt ook van jou erven. Door vroegtijdig, preventief in te grijpen, kan je dat vicieuze cirkel doorbreken.

We hopen dat je – middels deze vijf tips – een stuk wijzer bent geworden.