Prikkelbare darmsyndroom en voeding

Heb je regelmatig na het eten behoorlijke pijn in je maag en darmen, een opgezette buik, last van winderigheid en diarree en steeds het gevoel dat je na het toiletbezoek moet? Dan kan het zo zijn dat je last hebt van het prikkelbare darmsyndroom, dit wordt ook wel spastische darm genoemd. Wanneer je dit eenmaal hebt, zal het lastig zijn om hier weer vanaf te komen. Dit is namelijk chronisch. Echter kan je de klachten wel verminderen door de juiste keuzes te maken op het gebied van voeding.

Oorzaken PDS
Veel mensen krijgen niet officieel de diagnose van PDS (afkorting voor prikkelbare darmsyndroom), omdat het voor artsen niet altijd even makkelijk is om vast te stellen. Dit syndroom kan namelijk door verschillende oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld door een infectie waardoor de darmen zwakker zijn geworden, gebruik van medicatie van antibiotica of extra gevoelige zenuwen in de darmwand. Maar ook stress kan invloed hebben op het functioneren van je darmstelsel. In het geval van PDS trekken je darmen overmatig veel samen of juist niet voldoende. Hierdoor kan je heftige buikkrampen krijgen of een extreem opgeblazen gevoel en een moeilijke stoelgang. PDS veroorzaakt veel fysieke klachten. Daarom is het in dit geval goed om extra op je voeding te letten.

Luister naar je lichaam
Maar wat moet jij je juist wel en niet consumeren in het geval van PDS? Dit is niet bij elk persoon gelijk. Wellicht heb je momenten gehad dat je na een glas melk helemaal ziek werd. Dan is het verstandig om melkproducten te vermijden en in dit geval bijvoorbeeld te kiezen voor vervangers zoals sojamelk of amandelmelk. Ook wordt koolhydraatrijk voedsel afgeraden (zoals veel brood en junkfood). Je darmen reageren hier extreem, waardoor er veel gas in het darmkanaal terechtkomt.

Op zoek naar de juiste recepten
Wanneer je PDS hebt, moet je dus extra bewust zijn van wat je eet. Maar is het dan helemaal niet meer mogelijk om lekker te eten? Dat valt gelukkig mee. De truc is om in dit geval kant-en-klare maaltijden te vermijden en zelf de keuken in te duiken. Maak een lijst met ingredi├źnten waar jij juist wel goed op reageert en gebruik deze als trefwoorden in je zoektocht. Zo zal je zien dat er online genoeg recepten voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom te vinden zijn. Wil je graag meer advies? Maak dan een afspraak bij een voedingsdeskundige.