De ene sambal is de andere niet

Geplaatst door Wilma on 18 november 201918 november 2019Voor één kan het niet pittig genoeg en de ander begint al te zweten bij gemalen peper. Niet iedereen houdt van pittig, maar de liefhebbers weten dat er meer is dan gewone sambal. Sambal wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en is zeer geliefd. Je zou misschien denken sambal is sambal, maar daar heb je het toch mis. De pittig keuken brengt de liefhebbers vele soorten sambal en daar vertellen we je graag meer over.

Wat is sambal?
Sambal is traditioneel een pasta gemaakt van Spaanse peper, zout en eventueel een beetje azijn. Maar inmiddels zijn er veel varianten ontstaan. De Portugezen hebben de Spaanse peper geïntroduceerd in Azië. Van oorsprong werden gerechten in Azië op smaak gebracht met gewone peper en gember. Pas bij de introductie van de Spaanse pepers kreeg sambal de vorm, zoals wij die nu kennen.

Inmiddels wordt sambal overal gegeten. Toch springen landen zoals Indonesië, Maleisië, Singapore, Sri Lanka en Suriname er wel met kop schouders bovenuit. En iedereen heeft zijn eigen varianten ontwikkeld.

Waarvoor wordt sambal gebruikt?
Sambal wordt gebruikt als smaakmaker. Het wordt veel door gerechten heen gebruikt. Toch verdwijnt een deel van de smaak van sambal wanneer je dit verwerkt in een gerecht. Daarom wordt ook vaak sambal nog los naast een gerecht aangeboden. Op deze manier kunnen de liefhebbers extra pit toevoegen aan hun gerecht.

Hoeveel soorten sambal zijn er?
Er zijn ontzettend veel varianten sambal. De bekendste sambal is Oelek. De naam is afkomstig van de vijzel waarmee de pepers fijn werden gemaakt. Dit is eigenlijk ook de basis variant. Doordat de pepers niet worden gebakken, is deze ook erg pittig.

Naast sambal oelek zijn er veel bekende varianten, zoals:

Sambal manis. Dit is een zoete sambal.
Sambal badjak. Deze sambal is gebakken en men voegt ui en knoflook toe.
Sambal gledek. Eén van de meest pittige sambal soorten en is gemaakt met de zeer scherpe rawit peper.
Sambal brandal. Dit is gebakken sambal met kemirienoten, knoflook en ui.
Sambal trassi. Zeer populair in Suriname en gemaakt van rode pepers, knoflook en garnalenpasta.
Sambal ajam. Speciaal voor kip.
Sambal ebi. Een pasta gemaakt met gedroogde tomaten.
Sambal katjang. Een milde sambal met pinda’s.