Welke soorten koffie zijn er?

We drinken er in Nederland gemiddeld zo’n 2,4 koppen per dag van en iedereen heeft eigenlijk zijn eigen voorkeur wat betreft deze drank. We hebben het dan natuurlijk over koffie. Deze cafeïnehoudende drank is dan ook in een hoop verschillende variaties verkrijgbaar. In dit blog gaan we kijken naar alle verschillende soorten koffie die er zijn, wat het verschil is tussen al deze verschillende soorten koffie en welke machines je het beste kunt gebruiken om de verschillende soorten koffie te kunnen maken.

Koffie.
Koffie is een drank die meestal warm genuttigd wordt, maar ook in koude vorm verkrijgbaar is als ijskoffie. De drank wordt gemaakt van koffiebonen. Deze bonen worden gedroogd en gebrand en vervolgens met water vermengd tot koffie. De bonen die gebruikt worden zijn eigenlijk zaden en komen van de koffieplant, ofwel coffea. Deze plant vindt zijn oorsprong in landen als Ethiopië en Soedan, maar is tegenwoordig op een hoop andere plekken ook te vinden.

Koffie is een van de grootste exportproducten van landen in Zuid-Amerika en Azië. De smaak van koffie kan vrij sterk zijn en daarom kiezen mensen ervoor om dit aan te vullen met suiker en melk. In de meeste soorten koffie zit cafeïne. Dit is een stof die zorgt voor verhoogde alertheid en verbeterde concentratie. Daarom wordt koffie ook vaak in de ochtend gedronken om zogenaamd wakker te worden. Cafeïne heeft wel een verslavende werking. Wanneer je meer wil weten over de effecten die koffie kan hebben op de gezondheid, kun je een kijkje nemen op deze website over: Hoe gezond is koffie?

Verschillende soorten koffie.
De meest voorkomende vorm is koffie in zijn normale staat. Vaak wordt hier suiker en/of melk aan toegevoegd om de smaak wat neutraler te krijgen omdat deze van zichzelf zurig kan zijn. Ook zijn er een hoop variaties hoe koffie gedronken kan worden.

Espresso.
Bij espresso wordt een water met een enorme druk door een klein beetje fijn gemalen koffie geperst. Dit zorgt ervoor dat er een klein kopje koffie gezet wordt met een intensere smaak. Espresso maken is een manier van koffie zetten die niet zomaar iedereen kan en het wordt in Italië gezien als een kunst om een goede te kunnen zetten. Deze vorm van koffie wordt ook veel gebruikt in andere vormen van koffie voor de smaak. Bijvoorbeeld bij de volgende variant.

Cappuccino.
Een van de meest bekende varianten van koffie is cappucino. Deze Italiaanse vorm van koffie wordt oorspronkelijk alleen in de ochtend gedronken bij het ontbijt. De cappuccino bestaat uit drie lagen. De eerste laag is een laag sterke koffie. Hierboven wordt een laag melk geplaatst en als laatst komt er een laag melkschuim op. Op deze schuim wordt soms nog cacaopoeder of kaneel gedaan voor het effect, al zijn barista’s (koffiemakers) het hier absoluut niet mee eens. De kunst is juist om een goede schuimlaag te krijgen en wanneer er kaneel of cacaopoeder op gedaan wordt, zakt dit door het schuim heen.

Latte macchiato.
Latte macchiato lijkt in wezen erg op cappuccino. Het enige verschil is dat een shot van de sterke koffie aan de melk wordt toegevoegd. Latte betekent melk en macchiato betekent gevlekt. Wanneer de koffie goed bereid wordt, zal er een vlek in de melk ontstaan. De nadruk bij deze drank ligt dan ook op de melk en niet op de koffie.

Koffie verkeerd.
Een koffie verkeerd is eigenlijk een koffie met veel melk. De normale manier van koffie drinken, volgens sommigen, is zonder melk, waardoor dit op deze manier benoemd wordt. Na het koffie maken wordt een flinke scheut melk toegevoegd en ontstaat deze variant van de normale koffie dus.

Cortado.
De Cortado lijkt heel veel op de vorige variant. Het verschil is dat er bij deze variant een shot sterke koffie wordt gebruikt in plaats van normale koffie die bij een koffie verkeerd wordt gebruikt. De melk wordt toegevoegd om de bitterheid van de sterke koffie minder sterk te maken. Deze drank wordt vooral gedronken in Spanje, Portugal en Cuba.

Koffie desserts maken met lekkere recepten.
Naast de vele verschillende koffierecepten die je alleen al met de wereldberoemde boon kunt maken. Kun je met de vloeistof zelf (koffie) natuurlijk ook heel veel lekkere koffie desserts maken. Hierbij kun je denken aan combinaties van Koffie met likeur zoals een Spaanse koffie. Maar ook koffie met een gebakje, een creme brulee. Of wat dacht je van een echt dessert met koffie erin verwerkt zoals Tiramisu of een ijskoffie maar dan wel met roomijs. Zoals je ziet zijn er tal van koffie dessert recepten. Wil je meer inspiratie op het gebied van lekkere desserts en gerechten. Kijk dan eens bij Marley Spoon en hun maaltijdbox gerechten. Klik hier voor meer informatie over de desserts en nagerechten die je in deze box kunt tegenkomen.

Koffiemachines.
Er zijn een hoop verschillende koffiemachines die ieder hun eigen kwaliteit hebben. Elke machine maakt op zijn eigen manier koffie en het is dus aan jou welke machine het beste bij jou past. Wanneer je op zoek bent naar een leuke deal kun je eens een kijkje nemen bij de Mediamarkt Deze winkel heeft leuke deals die interessant kunnen zijn wanneer je een machine wil aanschaffen.

De bekendste machines zijn de machines waarin pads of cups worden gedaan (koffiecupmachines). Deze machines maken niet de allerbeste koffie, maar zijn wel makkelijk wanneer je voor grote groepen koffie moet verzorgen. Ook werken deze machines snel.

Snelfiltermaling.
Wanneer je eigenlijk vooral normale koffie drinkt en niet bent van de speciale koffies dan is een filterkoffieapparaat een goede keuze. Dit is het apparaat dat vroeger iedereen eigenlijk had en nog steeds veel te vinden is. Door gemalen bonen in een filter te doen en hier water door te laten stromen, krijg je een kop koffie. Ook deze machine is handig omdat je grote kannen koffie kan zetten en niet kopje voor kopje hoeft te zetten.

Volautomaat.
Wanneer je veel meer wil dan kun je eens kijken naar een volautomaat. Dit is een machine waar koffiebonen in gebruikt worden en ook allerlei mogelijkheden zijn wat betreft melk. Op die manier kun je dus naast gewone koffie, ook allerlei andere soorten koffie maken waar melk aan toegevoegd wordt. De naam zegt het eigenlijk al, dit gebeurt allemaal automatisch. Deze apparaten zijn vaak wel een stuk duurder dan de apparaten voor koffiepads of filterkoffie. Je krijgt hiervoor natuurlijk wel een hoop extra instellingen waardoor je de sterkte van de koffie en de temperatuur van de koffie gemakkelijk kan instellen. Op die manier heb je het perfecte kopje koffie voor jou.

Pistonmachines.
Dan zijn er ook nog de pistonmachines. Deze machines gebruiken gemalen koffie in plaats van bonen. Voor de rest is bijna alles instelbaar net als de volautomatische machine. Dit apparaat is geschikt voor de echte barista. Je kan er eigenlijk alle koffiesoorten mee maken.

Welke machine dan ook geschikt voor jou is, via de eerder geplaatste link kun je leuke deals vinden bij de Mediamarkt voor onder andere machines om koffie te zetten. Neem gauw eens een kijkje daar en vind een leuke deal voor een mooie koffiemachine.

Tot slot.
Welke koffiesoorten jij dan ook het lekkerste vindt, er is sowieso altijd een machine die voor jou de perfecte koffie kan verzorgen. Er zijn een hoop verschillende soorten koffie waardoor er altijd een koffie is die past bij de persoon. Zo zijn er subtielere koffie smaken waar door middel van het toevoegen van melk een zachtere smaak ontstaan, maar ook sterkere koffie smaken die puur uit koffie met toevoeging van water bestaan. P.s. Wil je meer weten over de eerder vermelde Marley Spoon maaltijdbox en de andere zoals bijvoorbeeld die van HelloFresh, lees dan dit blog.